Войти

Правила проезда в общественном транспорте

Справочная / Правила

Правила проезда в общественном транспортеVAŽIAVIMO MARŠRUTINIAIS AUTOBUSAIS IR TROLEIBUSAIS TAISYKLĖS

I. Bendrosios nuostatos

  1. Važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais taisyklės (toliau – taisyklės) nustato važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais Vilniuje tvarką. Šios taisyklės parengtos remiantis Lietuvos Respublikos teisės aktais, reglamentuojančiais keleivių ir bagažo vežimą.
  2. Keleivių vežimą maršrutiniais autobusais ir troleibusais (toliau – autobusai ir troleibusai) organizuoja Vilniaus miesto savivaldybė (toliau – Savivaldybė) arba jos įgaliota įstaiga.

    II. Vežėjo pareigos ir atsakomybė

  1. Vežėjas privalo užtikrinti autobusų ir troleibusų keleivių saugumą ir transporto priemonių švarą.
  2. Vairuotojai turi būti rūpestingi, atidūs ir paslaugūs, skelbti stotelių pavadinimus, informuoti apie mokėjimo už važiavimą tvarką, laikytis grafiko, pranešti apie maršruto pakeitimą, taip pat vežėjo pavedimu tikrinti keleivių bilietus arba dokumentus, patvirtinančius asmens teisę į transporto lengvatą. Vairuotojų apranga turi būti tvarkinga ir švari. Vairuotojams draudžiama rūkyti autobuse ar troleibuse, garsiai leisti muziką. Keleiviui paprašius, vairuotojas privalo sumažinti garsą arba išjungti automagnetolą.
  3. Vairuotojas keleiviams parduoda bilietus tik autobusui arba troleibusui sustojus stotelėse.
  4. Vežėjas privalo autobusuose ir troleibusuose iškabinti šias taisykles, išrašus iš Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių transporto lengvatas. Taip pat turi būti nurodyti autobuso arba troleibuso numeriai, vežėjo, vežėjus ir keleivius kontroliuojančių tarnybų telefono numeriai.
  5. Vežėjas už šie taisyklių pažeidimą atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

    III. Keleivių  teisės, pareigos ir atsakomybė

  1. Keleiviai laukia autobuso ar troleibuso stotelėse ir gali įlipti arba išlipti tik jam sustojus stotelėje.
  2. Keleiviai į autobusą ir troleibusą įlipa ir išlipa pagal vežėjo nurodytus simbolius prie durų. Nuskambėjus garso signalui, į/iš autobuso arba troleibuso įlipti arba išlipti draudžiama.
  3. Pirmumo teisę įlipti į autobusą ir troleibusą turi neįgalieji, keleiviai su mažamečiais vaikais, nėščios moterys ir senyvo amžiaus žmonės. Sėdimas vietas, virš kurių yra užrašai „Keleiviams su vaikais“, „Neįgaliesiems“ arba atitinkami simboliai, kiti keleiviai privalo užleisti nurodytiesiems asmenims.
  4. Keleiviams draudžiama:
    1. autobusui arba troleibusui važiuojant, atidaryti kabinos duris ir kalbinti vairuotoją ar kitaip jam trukdyti;
    2. važiuoti neblaiviems (girtiems) ar apsvaigusiems nuo psichiką veikiančių medžiagų (narkotikų, vaistų, kitų svaigiųjų medžiagų), skleidžiantiems aitrų kvapą, apsirengusiems nešvariais drabužiais, tepti ir gadinti autobuso, troleibuso išorę ir vidų, dėti bagažą ir leisti ant sėdynių stovėti vaikams;
    3. rūkyti, valgyti, gerti, šiukšlinti, triukšmauti ar kitokiais veiksmais pažeisti viešąją tvarką ir trukdyti kitiems keleiviams.
  5. Vežėjui padarytą žalą (apgadinta autobuso, troleibuso išorė ar vidus, išdaužtas ar subraižytas langas ir kt.) kaltininkas turi atlyginti įstatymų nustatyta tvarka.
  6. Galinėje maršruto stotelėje keleiviai privalo išlipti.
  7. Sugedus troleibusui arba autobusui, pažymėtas vienkartinis bilietas suteikia teisę keleiviui važiuoti kitu troleibusu arba autobusu iki galinės maršruto stotelės.

    IV. Atsiskaitymas už važiavimą

  1. Bilietai yra vienkartiniai ir terminuoti. Jie gali būti popieriniai arba įrašyti (užkoduoti) į kortelę su mikroprocesoriumi. Popierinis vienkartinis bilietas pažymimas komposteriu. Komposteriai gali būti mechaniniai, elektromechaniniai ir elektroniniai. Vienkartinis bilietas, įrašytas (užkoduotas) į kortelę, pažymimas pridedant šią kortelę prie elektromechaninio arba elektroninio komposterio transporto priemonėje ir taip  padarant elektroninį įrašą joje.
  2. Pažymėtas vienkartinis bilietas suteikia teisę važiuoti viena transporto priemone viena maršruto kryptimi iki galinės maršruto stotelės. Terminuotas bilietas suteikia teisę važiuoti autobusais ir troleibusais biliete nurodytomis sąlygomis.
  3. Keleivis privalo įsigyti ir turėti bilietą prieš įlipdamas į autobusą ar troleibusą. Jei nėra galimybės to padaryti, vienkartinį bilietą keleivis įsigyja iš vairuotojo toje pačioje stotelėje, kurioje jis įlipo, ir nedelsdamas jį pažymi.
  4. Keleivis, įlipęs į autobusą arba troleibusą, privalo nedelsdamas pažymėti vienkartinį bilietą arba:
    1. turėti galiojantį terminuotą bilietą;
    2. pažymėti vienkartinį bilietą su nuolaida ir turėti galiojantį dokumentą, patvirtinantį asmens teisę į transporto lengvatą;
    3. turėti galiojantį terminuotą vardinį bilietą su nuolaida ir galiojantį dokumentą, patvirtinantį asmens teisę į transporto lengvatą.
  5. Lengvatos keleiviams suteikiamos Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymo nustatyta tvarka.
  6. Keleivis, neturintis galiojančio dokumento, suteikiančio jam teisę naudotis transporto lengvata, privalo pirkti bilietą už visą kainą.
  7. Bilietas, sugadintas taip, kad negalima iššifruoti (iškoduoti) elektroninio įrašo jame arba perskaityti jo numerio, arba atpažinti komposterio žymę vienkartiniame biliete, negalioja.

    V. Bagažo vežimas

  1. Keleivis turi teisę nemokamai vežti rankinį bagažą, neužimantį papildomos keleivio vietos.
  2. Keleivis, pažymėjęs papildomą vienkartinį bilietą, gali vežti bagažą, užimantį ne daugiau kaip vieną papildomą keleivio vietą.
  3. Už vežamo bagažo saugumą atsako pats keleivis.
  4. Autobusais ir troleibusais draudžiama vežti degiąsias, sprogstamąsias, dvokiančias, radioaktyvias medžiagas, suspaustas ir suskystintas dujas (išskyrus dujas nešiojamuose balionuose), smailius, aštrius, griozdiškus, trukdančius keleiviams daiktus, nesuvyniotus arba be dėklų šaunamuosius ginklus, daiktus, kurie gali sutepti transporto priemonės sėdynes arba keleivių drabužius.
  5. Keleivis privalo garantuoti, kad jo vežami gyvūnai nekels grėsmės kitų keleivių sveikatai, gyvybei, nuosavybei ir ramybei, ir atlyginti gyvūnų padarytą žalą.
  6. Keleivis su šunimi (kuris turi būti su antsnukiu, laikomas už ne ilgesnio kaip 0,5 m pavadėlio) įlipa pro paskutines duris ir važiuoja autobuso ar troleibuso gale.
  7. Gyvūnui priteršus, jį vežantis keleivis privalo nedelsdamas surinkti ekskrementus ir išvalyti suteptą salono vietą.

    VI. Keleivių  kontrolė

  1. Teisę kontroliuoti keleivius turi vežėjo ir Savivaldybės įgalioti asmenys, taip pat kiti asmenys, kuriems teisės aktai suteikia teisę kontroliuoti keleivius (toliau – kontrolierius).
  2. Kontrolierius privalo būti prisisegęs skiriamąjį ženklą (kortelę, ženkliuką) arba vilkėti uniformą, keleivio reikalavimu parodyti pažymėjimą.
  3. Kontrolieriaus prašymu keleivis privalo pateikti vieną iš šių bilietų arba dokumentų:
    1. pažymėtą vienkartinį bilietą;
    2. galiojantį terminuotą bilietą;
    3. pažymėtą vienkartinį bilietą su nuolaida ir galiojantį dokumentą, patvirtinantį asmens teisę į transporto lengvatą;
    4. galiojantį vardinį terminuotą bilietą su nuolaida ir galiojantį dokumentą, patvirtinantį asmens teisę į transporto lengvatą.
  4. Keleivio pateiktą kortelę su mikroprocesoriumi, kuriame įrašytas (užkoduotas) bilietas, kontrolierius patikrina naudodamas specialias patikros priemones.
  5. Keleivis laikomas važiuojančiu be bilieto arba vežančiu vaiką nuo septynerių iki šešiolikos metų be bilieto, jei kontrolės metu jis:
    1. nepateikia kontrolieriui tinkamai pažymėto vienkartinio bilieto arba galiojančio terminuoto bilieto, galiojančio vardinio terminuoto arba pažymėto vienkartinio bilieto su nuolaida ir galiojančio dokumento, patvirtinančio asmens teisę į transporto lengvatą;
    2. pateikia kontrolieriui kitame autobuse ar troleibuse arba kelis kartus pažymėtą vienkartinį bilietą arba jį pažymi kontrolės metu.
  6. Keleivis, važiuojantis autobusu ar troleibusu be bilieto, vežantis vaiką nuo septynerių iki šešiolikos metų be bilieto, nesumokėjęs už papildomą bagažą arba vežęs draudžiamą bagažą, traukiamas administracinėn atsakomybėn įstatymo nustatyta tvarka. Kontrolierius turi teisę tokį keleivį išlaipinti iš autobuso ar troleibuso.
  7. Kontrolierius už šių taisyklių pažeidimus turi teisę skirti keleiviui baudą. Keleiviui, sumokėjusiam baudą, įteikiamas baudos kvitas.
  8. Keleiviui, nesumokėjusiam baudos vietoje, surašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Iš jo bauda išieškoma įstatymo nustatyta tvarka.
  9. Kontrolierius turi teisę:
    1. išlaipinti iš autobuso ar troleibuso keleivį, važiavusį be bilieto ir atsisakiusį mokėti baudą;
    2. pristatyti į policiją keleivį, važiavusį be bilieto ir atsisakiusį mokėti baudą bei pateikti asmenybę patvirtinantį dokumentą;
    3. paimti negaliojančius ir suklastotus bilietus bei dokumentus, nesuteikiančius teisės į transporto lengvatą;
    4. reikalauti, kad keleiviai vykdytų jo teisėtus nurodymus.
  10. Paimant negaliojančius dokumentus, surašomas nustatytos formos aktas.
  11. Administracinės nuobaudos skyrimas neatleidžia keleivio nuo pareigos sumokėti už važiavimą ir bagažo vežimą.

Patvirtinta 2005 m. lapkričio 23 d. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu Nr. 1-967  

Leidžiamo nemokamai vežtis rankinio bagažo dydis:

Transporto priemonės salone kiekvienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis vieną rankinį  bagažą ne didesnį kaip 60 x 40 x 20 cm arba - jeigu bendra matmenų suma ne didesnė kaip 120 cm.

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos 1997 m. balandžio 15 d.įsakymu Nr. 130 patvirtintų Keleivių ir bagažo vežimo kelių transportu taisyklių 11.1 punktas.  

Baudų dydžiai:

Neapmokėto bagažo vežimas keleivinėmis kelių transporto priemonėmis 10 - 20 LT
Vaikų  nuo septynerių iki keturiolikos metų vežimas be bilieto arba vaikų nuo keturiolikos iki šešiolikos metų važiavimas be bilieto keleivinėmis kelių transporto priemonėmis 40 - 80 LT
Keleivių  važiavimas keleivinėmis kelių transporto priemonėmis įsigijus važiavimo bilietą su nuolaida, tačiau nepateikus reikiamų  dokumentų, patvirtinančių teisę į transporto lengvatas: 20 - 40 LT
Keleivių  važiavimas be bilieto keleivinėmis kelių transporto priemonėmis arba važiavimas įsigijus važiavimo bilietą su nuolaida, neturint teisės į transporto lengvatas 60 - 100 LT

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 142 str.  

Dviračių vežimas

Važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais taisyklių 25 punktas nurodo: 
"Autobusais ir troleibusais draudžiama vežti degiąsias, sprogstamąsias, dvokiančias, radioaktyvias medžiagas, suspaustas ir suskystintas dujas (išskyrus dujas nešiojamuose balionuose), smailius, aštrius, griozdiškus, trukdančius keleiviams daiktus, nesuvyniotus arba be dėklų šaunamuosius ginklus, daiktus, kurie gali sutepti transporto priemonės sėdynes arba keleivių drabužius". 
Dviratis atitinka minėtame punkte nurodytų draudžiamų vežtis daiktų apibūdinimą - griozdiškas, trukdantis keleiviams daiktas, daiktas, kuris gali sutepti keleivių drabužius
Dėl minėtų priežasčių draudžiama dviratį vežtis autobusais ir troleibusais Vilniaus miesto viešajame transporte. 

Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 90 дней со дня публикации.

Навигация